Prijava na E-novice

Z dobrim receptom se daleč pride

Mešanice začimb

Domače mešanice začimb so še eno nadvse uporabno darilo, ki ga na hitro izdelamo v zadnjem trenutku.

In zakaj bi sploh pripravljali različne mešanice, saj jih lahko vendar kupimo?

Posamezne začimbe so relativno poceni, mešanice pa praviloma precej drage, veliko kupljenih mešanic poleg začimb vsebuje tudi sol in različna sredstva priti sprijemanju,nekatere celo ojačevalce okusov. Domača mešanica je lahko točno taka, kot je vam všeč, ravno prav pekoča, ravno prav sladka, ničesar preveč, ničesar premalo.

Potrebujemo: različne začimbe in kozarček kamor bomo mešanico pospravili

Pri nas največ uporabljamo tri mešanice; italijansko, mehiško in sladko

Italijanska mešanica zelišč je nepogrešljiva pri pripravi paradižnikove omake za špagete ali pico, z njo pa lahko začinimo tudi piščanca in druge vrste mesa ter različne zelenjavne narastke, musake ...

Potrebujete: posušeno baziliko, origano, rožmarin, timijan in žajbelj, ki jih enostavno zmešate med seboj (lahko v multipraktiku, da se še malce bolj zmeljejo). Pri nas imamo raje, da sta v ospredju bazilika in origano, timijan, rožmarin in žajbelj pa bolj v ozadju, zato zmešam po 1 žlico prvih dveh in po 1/2 žlice drugih dveh. Vi pa si jih zmešajte po svoje. Lahko dodate tudi majaron in peteršilj.

Mešanica za mehiško hrano se tudi pri nas uporablja za vse, čemur bi radi dodali mehiški pridih. Od mesa, zelenjave, fižola, krompirja ...  Zmešajte 1 žlico česna v prahu, 2 žlici kumina (ne kumine, drugo ime je orientalska kumina), 1 žlico mletega koriandra, kosmiče čilija oz. kajenski poper po okusu (1-2 žlici), 1/2 žlice popra.

Sladko mešanico pri nas potresemo po mareličnih ali slivovih cmokih, riževem narastku, sadni pogači … Z njo lahko začinite tudi vročo čokolado ali pa kuhano vino.

Zmešajte 1 zavitek vaniljevega sladkorja (iz prave vanilje), 1 žlico mletega cimeta ter po 1 žličko mletega ingverja in 1/2 žličke mletih klinčkov, kardamoma in pimenta. Lahko dodate tudi janež in ščepec popra. Seveda pa lahko kakšno od naštetih začimb tudi izpustite.

 

To so samo tri ideje. Pripravite svojo najljubšo in z njo obdarite prijatelje.

 

 

 

 

 

Design by ThemeShark.com - Drupal Themes with bite!