Prijava na E-novice

Z dobrim receptom se daleč pride

Razstava 1001 IZUM – odkritja zlate dobe islamske civilizacije (2. 4.–2. 7. 2015)

Obiščite mednarodno priznano svetovno razstavo na Gospodarskem razstavišču

 

1001 izum je vodilna, mednarodno priznana razstava o odkritjih zlate dobe islamske civilizacije in njenih prelomnih vplivih na področja znanosti, tehnologije in kulture. Je del blagovne znamke 1001 izum. Znamko pozna, tudi po zaslugi izjemne razstave, že 120 milijonov ljudi po vsem svetu.

Ekipa uglednih izvedencev za različna področja znanosti  je pripravila razstavo, ki nam  strokovno in verodostojno približa pomembno, a sodobnemu človeku odmaknjeno, predvsem pa zastrto dediščino izjemnih osebnosti, tudi žensk, različnih veroizpovedi in kultur iz civilizacije, ki se je razprostirala od Španije do Kitajske. Predstavljena  so prelomna odkritja, ki  so pustila neizbrisen pečat našemu današnjemu svetu.

 

matematika ● fizika ● astronomija ● medicina ● kemija ● farmacija ● gradbeništvo ● strojništvo ● ladjedelništvo ● letalstvo ● agronomija ● izobraževanje ● knjižničarstvo ● glasba

 

Razstava 1001 izum je sestavljena iz sedmih sklopov: iz sklopa dom, kjer  med drugim lahko občudujemo  znano vodno uro v obliki slona; kako se je igra šah razširila iz Indije, kako je nastala zobna pasta; iz sklopa trg s predstavitvijo  predhodnikov vodnih koles, destilacijskega postopka, z mlinom na veter, papirjem idr. V sklopu šola spoznamo korenine različnih jezikovnih skupin, razvoj desetiškega sistema; odkrijemo, da je prvo univerzo leta 859 ustanovila Fatima al Fihri.  V sklopu zdravje se med drugim predstavlja »knjiga vode«, v kateri so na 900 straneh klasificirani medicinski izrazi. Sklop mesto razkriva, da je že takratna civilizacija poznala ulično razsvetljavo. Morda je poleg sklopa vesolje  najbolj zanimiv sklop svet, kjer med drugim izvemo, kako je bila odkrita skrivnost mavrice.

 

Ta svetovno znana potujoča razstava je pravo interaktivno doživetje, ki med drugim z več kot 60 interaktivnimi eksponati, z vrhunsko paleto modelov, simulacij, različnih iger, produkcij, izdelkov in verodostojnih virov prikazuje znanstveno in kulturno dediščino omenjene dobe.Ta svetovno znana potujoča razstava je pravo interaktivno doživetje, ki med drugim z več kot 60 interaktivnimi eksponati, z vrhunsko paleto modelov, simulacij, različnih iger, produkcij, izdelkov in verodostojnih virov prikazuje znanstveno in kulturno dediščino omenjene dobe.

 

 

Razstavo si je po premierni postavitvi v Londonu leta 2010 po vsem svetu ogledalo prek šest milijonov ljudi. Projekt uglednih strokovnjakov iz celega sveta je bil večkrat nagrajen, med drugim s prestižnima nagradama, kot sta nagrada za najboljšo potujočo razstavo 2011 (Museum Heritage Award London) ter nagrada Google za znanost in tehnologijo 2010. Propagandni film, ki spremlja razstavo oziroma osvetljuje odkritja, pa je prejel kar 24 mednarodnih priznanj s filmskih festivalov v Londonu, New Yorku, Los Angelesu, Cannesu in Hamburgu. V njem igra z oskarjem nagrajeni Sir Ben Kingsley. Partner razstave je National Geographic, ob letošnjem Letu svetlobe pa tudi UNESCO. UNESCO je ob tej priložnosti razglasil partnerstvo s 1001 izumom in postavil v ospredje znanstvenika Ibna al Haitama, ki velja z svojimi razlagami o svetlobi in vidu za očeta optike. Tudi njegovo delo in odkritja privlačno osvetljuje prihajajoča razstava.

 

Še zlasti je razstava zanimiva za šolski obisk, ker skuša izume naravoslovnih znanosti približati mladim, hkrati pa med najširšo javnostjo krepiti večkulturno zavest in s tem podirati enostranske stereotipe o islamskem svetu.

Razstava 1001 izum torej razkriva genialnost človeškega duha, napredek, razvoj kot gonilo vseh časov; znanje, ki ga potrebujemo vedno in povsod; vedenje, ki nam odpira vrata k razumevanju drugačnosti; izročilo bogate dediščine neke civilizacije, brez katere ne bi bili danes to, kar smo.

 

Primerna je za vse generacije, zlasti za mlade od 7. leta dalje, na Gospodarskem razstavišču pa bo odprta od 2. aprila do 2. julija  2015, vse dni od 9.00 do 20.00 ure.

 

Spletna stran o razstavi z dodatnimi informacijami: www.1001izum.si

Na spletni strani bodite pozorni tudi na spremljevalni program

Spletna stran blagovne znamke 1001 Inventions: www.1001inventions.com

 

 

DRUGI O RAZSTAVI:

Razstava 1001 izum se osredotoča na čas, ko je bil muslimanski svet inkubator idej v znanosti in tehnologiji. THE NEW YORK TIMES 

Vsakič, ko pijete kavo, jeste obrok s tremi hodi, vonjate svoj najljubši parfum, poiščete zatočišče v potresno varni gradnji, vam naravnajo zlomljeno kost ali rešite problem z algebro, je to zaradi odkritij islamske civilizacije. NATIONAL GEOGRAPHIC

Prva univerza, celo zobna ščetka, je med presenetljivimi izumi islamske civilizacije, ki so oblikovale svet, v katerem živimo dandanes ... CNN

»Razstava 1001 Izum osvetljuje, kako so po padcu starega Rima – tj. v obdobju, ki ga pogosto imenujemo 'mračni srednji vek' najpomembnejša znanstvena in tehnološka odkritja, na katerih temelji moderna civilizacija, izšla prav iz islamske civilizacije.« Njegovo kraljevo visočanstvo Charles, valižanski princ

»Če vprašate naključne ljudi, od kod ideja o očalih ali nalivnem peresu, jih bo le malo vedelo povedati, da se je porodila v islamski civilizaciji.« Prof. Salim Al-Hassani, predsednik Fundacije za znanost, tehnologijo in civilizacijo (FSTC)

»Dosežki Ibna al-Haitama v fiziki, optiki, matematiki, astronomiji, empiričnih in znanstvenih metodah imajo trajen vpliv na to, kako živimo  dandanes. Njegova zgodba dopolnjuje Mednarodno leto svetlobe 2015. Upam, da bo pritegnila  mlade za poklice v znanosti, kjer si bodo prizadevali graditi svetlejšo prihodnost. « John Dudley, predsednik Mednarodnega leta svetlobe, 2015

 

Design by ThemeShark.com - Drupal Themes with bite!