- 500 g mešanih gob
- 1 žlica olja
- 1 čebula (srednje velika)
- 3 krompirji (srednje veliki)
- 2 žlici kisle smetane
- 1 strok česna
- 1 lovorov list
- peteršilj
- sol
- poper
- peteršilj

![]() | Sestavine za: 4 osebe
Čas priprave: 20 minut Čas od začetka do konca: 45 minut |
Čebulo in česen olupite in sesekljajte. Gobe otrite s krpo ali mehko ščetko in jih narežite na lističe. Krompir olupite.
V loncu segrejte olje in na njem stekleno podušite sesekljano čebulo. Še preden zarumeni, dodajte gobe, jih narahlo prepražite, dodajte česen in takoj zalijte z vodo. Solite, poprajte, dodajte lovor ter v juho naribajte krompir. Počasi kuhajte približno 15 minut.
Juho odstavite. Kislo smetano razredčite z malce juhe in vlijte v preostalo juho. Dodajte še sesekljan peteršilj in ponudite.
Juho lahko izboljšate s 50 ml suhega belega vina ali z žlico belega kisa.
Od začimb lahko dodate še kumino in šetraj.
Juho ponudite v kruhovi skodelici ali z ajdovimi žganci [1].
Če želite, da je juha bolj nasitna, vanjo zakuhajte pest ajdove kaše.
Za bolj kremno juho, odvzemite nekaj kock krompirja, jih pretlačite in vrnite v juho.
Za bolj intenziven okus dodajte nekaj na drobno sesekljanih suhih jurčkov, skupaj z vodo v kateri so se namakali.
Povezave:
[1] http://www.kuharija.si/content/ajdovi-%C5%BEganci
[2] http://facebook.com/sharer.php?u=http://www.kuharija.si/content/gobova-juha&t=Gobova+juha
[3] http://twitter.com/intent/tweet?text=Gobova+juha&url=http://www.kuharija.si/content/gobova-juha
[4] https://plus.google.com/share?url=http://www.kuharija.si/content/gobova-juha
[5] http://www.kuharija.si/sites/default/files/gobova_juha.jpg