Caesarjeva solata
Po originalnem receptu Caesarja Cardinija.
![]() | Sestavine za: 4 osebe
hrustki
preliv
Čas priprave: 30-45 minut Čas od začetka do konca: 30-45 minut |
Priprava
Hrustki
Pečico segrejte na 180 stopinj. Česen olupite in iztisnite skozi stiskalnico. Kruh narežite na 1 cm velike kocke. V skledi zmešajte česen, olje, sol in kruhove kocke. Mešajte, dokler kocke niso enakomerno prekrite. Nato jih razporedite po pekaču in pecite do zlato rumene barve (približno 10 minut).
Preliv
Jajce mora imeti sobno temperaturo. Položite ga v manjšo posodo, zalijte z vrelo vodo in pustite stati 1 minuto. Nato ga poberite iz vode in pustite, da se ohladi.
Če uporabljate sardelne filete, jih zmečkajte, da dobite eno dobro žličko paste. Zmešajte omako worcester, limonin sok, česen, sol, poper, sardelno pasto oziroma zmečkane filete, gorčico in kapre. K mešanici ubijte jajce in stepajte z metlico dokler ne dobite enakomerne zmesi. Nato počasi v tankem curku med stalnim stepanjem prilivajte olje. Ne dodajte olje prehitro, ker preliv ne bo gladek.
Naribajte parmezan.
Solati odstranite zunanje liste, notranje pa narežite na grižljaj velike koščke. Denite jo v skledo (po možnosti leseno) in rahlo zmešajte s polovico preliva. Nato dodajte preostal preliv, hrustke in parmezan ter še enkrat rahlo zmešajte. Razdelite po ohlajenih krožnikih in ponudite.
Namigi
Za preliv uporabite le zelo sveže jajce. Namesto jajca lahko uporabite 1 žlico majoneze. V tem primeru dodajte le 2 žlici olja.
Zgornji recept je recept za originalno caesarjevo solato, ki jo je leta 1924 v svoji restavraciji v Tijuani pripravil Caesar Cardini.
Ceaserjeva solata oz. cesarjeva solata, ki jo dobite v večini restavracij pri nas, razen popečenih kruhovih kock, navadno z originalom nima dosti skupnega.
Solati lahko dodate še celo vrsto drugih sestavin (paradižnik, kumarice, pečena piščančja prsa …) in jo tako naredite bolj bogato, vendar to potem ni več originalna caesarjeva solata.
- Za komentiranje se prijavite oz. registrirajte
Tiskalniku prijazna oblika
