Prijava na E-novice

Z dobrim receptom se daleč pride

Potice - pred nakupom

Ko v teh predvelikonočnih dneh hodiš po trgovinah s hrano, se enostavno ne moreš izogniti poticam. Kar je seveda normalno, saj potica spada med tradicionalne slovenske velikonočne dobrote. Peka potice velja za zamudno in zahtevno opravilo, zato se nakup industrijske na prvi pogled zdi dobra izbira. Še posebej, če ujamemo kakšno 'potico v akciji', katerih cena se začne že pri 2,48 € za pol kilograma. Cena, ki je tako nizka, da je s pripravo domače potice ne moremo doseči, tudi če uporabimo najcenejše sestavine.

A predno se taka potica znajde v vašem nakupovalnem vozičku, preverite, kaj vse se v njej skriva. Zagotovo boste naši vsaj eno sestavino, ki je sploh ne poznate in cel kup takih, ki jih seveda v domačih poticah ni. Naj naštejem le nekatere: margarina (in to iz hidrogeniranih maščob z vsemi dodatki, ki pač sodijo v margarino), posneto mleko v prahu, emulgatorji (oz. več njih), sredstvo za uravnavanje kislosti, sredstvo za obdelavo moke, sojina moka (v lešnikovem oz. orehovem nadevu), vanilin, pripravek za pripravo kreme z okusom vanilje (sladkor, modificiran škrob, sirotka v prahu, glukozni sirup, mlečne beljakovine, gostilo, stabilizatorji (oz. več njih), barvilo), citrona, arome … Sestavine so prepisane iz več deklaracij potic različnih proizvajalcev in nadevov. Ne bomo se sedaj spuščali v podrobnosti dejanske škodljivosti posameznih sestavin, lahko samo zaključimo, da je sestavin enostavno preveč, da bi bil nakup take potice dobra odločitev. Zato potico enkrat za spremembo specite doma. Izberite enostaven recept z malo sestavinami. Potica bo ravno tako okusna, vi pa boste izgubili strah pred njihovo peko.

 

In če res nimate časa za peko?

Glede na to, da je potica praznično živilo, ki ni na mizi vsak dan, potrošite nekaj več denarja in si privoščite pravo potico iz pravih sestavin. Če kupujete v manjših domačih pekarnah, vedno vprašajte po sestavinah, morajo vam pokazati deklaracijo. So pa trend pravih domačih potic zaznali tudi večji proizvajalci in začeli poleg klasičih – industrijskih potic izdelovati tudi potice iz tradicionalnih sestavin. Za njih boste morali sicer malce globlje seči v žep, a vas bodo tako po okusu kot sestavinah zagotovo prepričale.

 

Potice iz pravih sestavin, ki smo jih našli na trgovskih policah: Žito – Potica naših korenin

Design by ThemeShark.com - Drupal Themes with bite!