Prijava na E-novice

Z dobrim receptom se daleč pride

Sladki krompir

Sladki krompir izvira iz centralne in južne Amerike ter velja za eno najstarejših poznanih zelenjav. Da so ga uživali že v pradavnini, najdemo dokaz v 10.000 let starih poslikavah v jamah v Peruju.

V Evropo je sladki krompir prinesel Krištof Kolumb, vendar se po celinski Evropi ni razširil, saj gre za tropsko rastlino. So ga pa španski raziskovalci v 16. Stoletju zanesli na Filipine, v Afriko, Indijo, Indonezijo ter južno Azijo pa Portugalci. Do pred kratkim pri nas ni bilo večjih pridelovalcev sladkega krompirja, z naraščanjem njegove popularnosti, pa se počasi tudi to spreminja. Sladki krompir gojijo tudi nekateri vrtičkarji predvsem kot  okrasno rastlino. Sladki krompir namreč spada med slake in je zaradi svojih cvetov zelo popularen v različnih cvetličnih zasaditvah. Sladki krompir ni v sorodu z navadnim krompirjem, ki spada med razhudnike, ravno tako ni v sorodu z jamom. Gre za tri popolnoma različne rastline.

Prehranska vrednost

Sladki krompir je največkrat močno oranžne barve, a njegova barvna paleta sega od kremno belega do živo rumenega in celo vijoličastega. Če na podlagi njegove intenzivne barve sklepamo, da je poln antioksidantov , vitaminov in drugih za nas koristnih snovi, se nismo zmotili. Sladki krompir (oranžen) je eden najboljših virov vitamina A (v obliki beta karotena), je dober vir vitamina C, mangana, bakra, pantonenske kisline (vitamin B5), vitamina B6, kalija, vlaknin, niacina, vitamina B1 in B2 ter fosforja. Vsebnost antioksidantov je odvisna od barve sladkega krompirja, a prav vsi so bogati z njimi. Uživanje sladkega krompirja tako ugodno vpliva na zdravje na splošno, nas ščiti pred prostimi radikali, deluje protivnetno, ugodno vpliva na možgane in živčni sistem. Čeprav sladki krompir vsebuje veliko škroba in ima srednje visok glikemični indeks, zaradi visoke vsebnost vlaknin ugodno vpliva na uravnavanje krvnega sladkorja. Sladki krompir deluje tudi antibakterijsko in protiglivično.

Nakup in shranjevanje

Izberite krompirje, ki so čvrsti, brez razpok, odrgnin in mehkih delov. Sladkega krompirja ne shranjujete v hladilniku, mraz namreč negativno vpliva na njegov okus. Če ga imate namen hraniti dlje časa, ga hranite na temnem, suhem in hladnem (približno 15 stopinj) prostoru, na primer v kleti. Za krajši čas pa ga lahko hranite tudi v papirnati vrečki, ki ste jo na več mestih preluknjali, v zračni omari, stran od virov toplote. Večina sladkega krompirja, ki je naprodaj pri nas pride od daleč (ZDA), tako da na njegovo skladiščenje nimamo vpliva. Ker je dostopen vse leto (njegova sezona je v novembru), svetujemo, da ga kupujete sproti.

Priprava

Sladki krompir lahko uporabljate enako kot navaden krompir, ali pa kot druge korenovke. Lahko ga kuhate, pečete, dušite … Upoštevajte, da je njegov čas kuhanja oz. pečenja krajši kot pri navadnem krompirju. Da bo vaše telo kar najbolje izkoristilo vitamin A, sladki krompir vedno pripravite z nekaj maščobe. Zadostuje že žlička masla ali oljčnega olja. Raziskave so tudi pokazale, da največ hranilnih snovi ohrani sladek krompir, ki ga soparimo. Krompir narežite na kocke, postavite v soparnik, tega pa nad vrelo vodo. Krompir soparite le 7 minut. Nato ga stresite v skledo in še toplega začinite po želji (recimo z oljčnim oljem, limonino lupinico, česnom, timijanom in rožmarinom). Okusen je tudi pečen v pečici, lahko samostojno ali pa skupaj z ostalo zelenjavo.

 

Recept:

Kari iz leče, sladkega krompirja in čičerke

 

 

 

Design by ThemeShark.com - Drupal Themes with bite!