Prijava na E-novice

Z dobrim receptom se daleč pride

Kutine – zlata jabolka

Botanično kutine spadajo v družino rožnic, kamor spada večina sadnega drevja. V rodu kutin, pa obstaja ena sama vrsta, navadna kutina. Kutine izvirajo iz osrednje Azije, točneje iz Kavkaza, kjer naj bi še vedno rastle tudi divje. Starim Grkom in Rimljanom so predstavljale simbol sreče, ljubezni in zvestobe. Zlato jabolko s katerim je Paris obdaroval boginjo ljubezni Afrodito, naj bi bila ravno kutina.

Vredne čakanja

Včasih so bila drevesa kutin v sadovnjakih in vrtovih precej bolj pogosta kot danes, ko so jih izpodrinile druge, mehkejše vrste sadja. Čeprav dokaj nezahtevna za gojenje, je kutina je sadež za potrpežljive. Cveti razmeroma pozno, v maju in juniju, ko ni več nevarnosti pozebe. Njeni cvetovi so večji od cvetov ostalih sadnih dreves, v premeru merijo kar od 5 do 6 cm. Njihova posebnost je da se podnevi odpirajo in zvečer zapirajo. Zaprti pa ostanejo tudi ob hladnih in deževnih dneh. Cvetenje traja razmeroma dolgo, nato pa se na vejah pojavijo kot kamen trdi sadeži, po obliki podobni hruškam ali jabolkom. Sadeži dolgo zorijo, zreli so šele v sredini oktobra, ko se njihova barva iz zelene spremeni v živo rumeno. Takrat kutine tudi oberemo, a žal še vedno niso primerne za uživanje. Odvisno sicer od stopnje zrelosti, a potrebujejo še kakšen mesec ali dva, da se omedijo in vsaj malo zmehčajo. V tem času uživamo v njihovem vonju, ki bo prijetno napolnil prostor, ali pa nadaljujemo tradicijo naših babic, ki so kutine shranjevale v omarah s perilom. Če mislite, da boste po vseh teh mescih čakanja, sedaj lahko z užitkom zagrizli v sočen živo rumen sadež omamnega vonja, ste se žal zmotili. Čeprav zrele, so kutine še vedno zelo trde, kislega in trpkega okusa, po domače rečeno, vlečejo skupaj. V surovih kutinah ''uživajo'' le redki posamezniki.

Zdravilstvo in kozmetika

Kutine vsebujejo le malo sladkorja (do 7 %) in veliko taninov, ki nam potegnejo usta skupaj, ko zagrizemo vanje. So odličen vir vitamina C, dober vir vitaminov B kompleksa ter bakra, železa, magnezija in kalija. Uporaba kutine v zdravilstu sega daleč nazaj. Meso kutin, njeni listi in še posebej njene pečke vsebujejo sluzi, ki zavirajo drisko in lajšajo želodčne težave. Ob driski po žličkah uživamo presni kutinov sok ali pa pijemo čaj iz kutinovih listov. Zares širok spekter uporabe pa ima sluz, ki jo pripravimo iz pečk kutine. Žlico posušenih pečk namakamo v hladni vodi (1 dl) od 6 do 12 ur. Pri črevesnih težavah pripravek segrejemo in uživamo večkrat na dan, sluz pomaga tudi pri blaženju bolečin in vnetju žrela ter usten votline, celi razpokane ustnice in opekline. In če vam je ravno zmanjkalo gela za lase, lahko tako dobljeno sluz uporabite tudi za oblikovanje pričeske. Zaradi visoke vsebnosti sadnih kislin in ostalih snovi, se kutine oz. izvlečki iz kutin vedno bolj uveljavljajo v kozmetični industriji, še posebej v kremah in losijonih za kožo, saj preprečujejo njeno izsušitev in ohranjajo vlažnost.

Nakup in shranjevanje

Kutine niso ravno široko dostopne. Tu in tam se pojavijo na tržnici, v trgovinah pa jih bomo bolj ali manj zaman iskali. Zrele kutine so živo rumene barve, brez belih dlačic na lupini. A nič ne bo narobe, če bomo kupili nezrele, saj bodo ravno tako dozorele. Izognimo se le sadežem z rjavimi pikami. Kutine shranjujemo pri sobni temperaturi, obdržijo se dolgo časa. Kutina je sadež, ki ne zgnije, se le obarva rjavo in posuši oz. zguba.

Uživanje in kulinarika

Kutine uživamo kuhane. Njihovo svetlo rumeno meso med kuhanjem ali peko spremeni barvo v češnjevo rdečo. Ker same kutine vsebujejo le malo sladkorja, ga moramo med kuhanjem vsaj nekaj dodati, da dobimo užiten izdelek. Kutine vsebujejo veliko pektina zato jih lahko namesto želirnih sredstev dodajamo v različne marmelade. Francozi žele iz kutin ponudijo k siru, Turki pečene kutine ponujajo z mesom. Pri nas se žele največkrat uporablja kot premaz za različne pite ali krostate, odlični so tudi domači žele bomboni (znani tudi kot kutinov sir). Kutine lahko tudi nadevamo in spečemo kot jabolka. Dodatek kutin bo izboljšal okus jabolčne ali hruškove pite, zavitka ali kompota. Tudi, če se s pripravo kutin ne mislite ukvarjati, jih vseeno kupite, ko naletite na njih. Ker ne zgnijejo, jih uporabite kot naravne osvežilce zraka, tako doma kot v avtomobilu ali pisarni. S svojim vonjem vas bodo razveseljevale kar do pol leta.

Napisano za revijo Tekač.si (www.tekac.si
foto: Pixabay
Design by ThemeShark.com - Drupal Themes with bite!