Prijava na E-novice

Z dobrim receptom se daleč pride

Pečemo z otroki

Na peko z otroki se temeljito pripravite, da bo ustvarjanje čudovita dogodivščina in lep spomin.

 

V prednovoletnem času so revije polne slik zadovoljnih družin pri skupni peki božičnih piškotov. Če ste že spustili svoje nadobudneže v kuhinjo, potem veste, da so te idilične slike, daleč od realnosti. Otroci se hitro navdušijo in še hitreje naveličajo, pecivo, ki je prihaja izpod otroških rok je, milo rečeno, čudnega videza, po peki pa je kuhinja podobna področju, ki ga je prizadel orkan. 

 

Kaj lahko realno pričakujemo?

  • otroci se bodo na sredini naveličali,
  • moka bo po celi kuhinji,
  • piškoti bodo čudne oblike, niti približno podobni tistim na slikah,
  • testo v laseh, na obleki, na tleh, bolj ali manj povsod, 
  • če imate več otrok, se bodo vmes skregali,
  • dela bo občutno več, kot če bi se peke piškotov lotili sami

 

Priprava

Peke se lotite, ko imate dovolj časa. Računajte na najmanj dve uri, s čiščenjem še kakšne pol ure več.

 

Predšolski otroci

Priprava testa zna biti za predšolske otroke hudo dolgočasna zadeva, zato bo najbolje, če boste testo pripravili sami vnaprej. Za izrezovanje z modelčki je najprimernejše krhko testo. Na hitro ga zamesite iz 300 g moke, enega jajca, 150 g sladkorja in 200 g masla v koščkih. Testo lahko obogatite oz. aromatizirate z začimbami (npr. cimet, klinčki, kardamom, pomarančna ali limonina lupinica, mlet ingver … del moke pa lahko nadomestite z mletimi lešniki, mandlji, orehi ali kokosovo moko). Testo nato oblikujte v kroglo, zavijte v prozorno folijo za živila in postavite vsaj za 1 uro v hladilnik. Testo naj se temeljito shladi, drugače se bo preveč lepilo. Medtem pripravite vse potrebno za valjanje in izrezovanje. Pripravite pekače, jih obložite s papirjem za peko ali namažite z maslom. Pripravite tudi modelčke za izrezovanje. Ker male ročice testo segrejejo, toplo testo pa se rado lepi, bo najbolje, če ga boste valjali med plastmi prozorne folije za živila. Tako se boste tudi izognili pretirani uporabi moke pri valjanju. Folijo potegnite kar preko celotne mize. Otrok naj dobi na enkrat le manjšo kepo testa, ki mu jo lahko prekrijete s folijo. Ostanek testa hranite v hladilniku. Otrok naj testo oblikuje po svojih željah. Lahko ga razvalja ali pa splošči kar z rokami. Iz razvaljanega testa lahko izrezuje piškote z modelčki, ali pa jih oblikuje z rokami. Piškote polagajte na pekače obložene s papirjem za peko in jih pecite v pečici, ogreti na 180 stopinj (v ventilatorski na 160), dokler le rahlo ne porjavijo (od 5 do 10 minut). Bodite pozorni, ker se hitro zažgejo.

 

Krašenje

Morda bodo še bolj kot v peki otroci uživali v krašenju piškotov. Piškote tako lahko sami spečete, otroci pa jih le okrasijo. Najprimernejši je sladkorni obliv različnih barv. Sladkor v prahu obarvajte z različnimi aromami, sadnimi sokovi ali jedilnimi barvami, tako da dobite gosto tekoč obliv. Otroci lahko piškote krasijo kar s čistimi plastičnimi čopiči za slikanje, ki jih pomakajo v sladkorni preliv in z njim rišejo po piškotih. Krašenja se lahko lotijo tudi s prsti ali pa s posebnimi sladkornimi pisali, ki jih dobite v trgovinah na oddelkih s sestavinami za peko. S sladkornim oblivom premazane piškote lahko še posujejo s pisanimi sladkornimi mrvicami, sladkorimi biseri in drugimi okraski. Tako nastale umetnije pustite, da se popolnoma posušijo.

 

Starejši otroci

Šolarji se lahko lotijo priprave kakšnega enostavnega recepta kar sami. Pomagajte jim le pri vroči pečici. Za začetnike bodo najprimernejši recepti, kjer vse sestavine zmešamo v eni posodi, sestavine pa namesto s tehtnico, odmerimo kar s skodelico ali jogurtovim lončkom (prostornine približno 240 ml).

 

Kukiji s čokolado Sestavine: 2 1/2 skodelice moke 1/2 žličke sode bikarbone 1/4 žličke soliu 1 skodelico rjavega sladkorja 2 zavitka vanilin sladkorja 1/2 zavitka masla (sobne temperature) 2 jajci (velikosti L) 300 g jedilne čokolade (vzemite raje 3 tablice po 100 g, kot eno večjo) Čokolado grobo sesekljajte (vsak košček na približno 4 dele). V skledi zmešajte moko, sodo bikarbono in sol. V drugi skledi (z električnim mešalnikom) penasto zmešajte maslo, sladkor in vanilin sladkor. Dodajte jajca in zmešajte, da dobite homogeno zmes. Nato dodajte mešanico moke in sesekljano čokolado ter zmešajte le toliko, da se sestavine povežejo. Iz mase z dvema žličkama oblikujte kupčke in jih polagajte na s papirjem za peko obložene pekače. V pečici ogreti na 180 stopinj (ventilatorska na 160) jih pecite od 22 do 24 minut, do zlato rjave barve.

 

Kaj če bi piškote okrasili še s čokolado? V ta namen se v trgovinah dobi čokoladni obliv ali kuvertura, ki ima višjo vsebnost maščobe kot navadna čokolada in je tako bolj primerna za topljenje in krašenje. Lahko pa stopite tudi navadno čokolado in ji dodate malce olja ali masla. Čokolado vedno topite na vroči vodni kopeli, nikoli v loncu, ki ga postavite direktno na štedilnik. V stopljeno čokolado nato potopite cel ali pa le del piškota. Piškot lahko potem še povaljate v mletih lešnikih, mandljih, kokosovi moki … Veliko zabave in užitkov.

 

Ne pozabite: namen skupne peke piškotov je sproščeno druženje in ustvarjanje. Ne posegajte v otrokovo delo, ne popravljajte njegovih stvaritev, ne stojte za njegovim hrbtom s krpo in ne letajte po kuhinji s sesalcem ali metlo.

 

Uživajte!

 

 

foto: Thinkstock

Design by ThemeShark.com - Drupal Themes with bite!