Pregled naravnih sladil
Pregled naravnih sladil
Kaj vsebujejo in kako jih pridelujejo
Odločili ste se, da boste opustili sladkor. A jutranja kava brez sladkorja vam enostavno ne gre po grlu. Spodaj je nekaj naravnih sladil, ki so morda boljša izbira.
A ne se slepit! Sladkor je še vedno sladkor, zdrav sladkor ne obstaja!
Javorov sirup
Pridelava: V javorovo drevo zarežejo in prestrežejo iztekajoč drevesni sok. Sok nato segrejejo, da odparijo del vode (in prefiltrirajo).
Plus: Javorov sirup je 70 % saharoza, se pravi vsebuje malo fruktoze. Poleg tega vsebuje nekaj antioksidantov. Gre za minimalno predelano (poleg medu najmanj) naravno sladilo.
Minus: Vsebuje fruktozo.
Agavin sirup
Pridelava: Rastlinski sok iz modre agave z vretjem zgostijo v sirup.
Plus: Sirup je 1,4 do 1,6 krat slajši od navadnega sladkorja, zate se ga manj porabi.
Minus: Agavin sirup vsebuje najvišji delež fruktoze med vsemi sladili – od 75 do 90 %. Kar je celo več od visokofruktoznega koruznega sirupa.
Melasa
Pridelava: Stranski produkt v procesu pridelave rafiniranega sladkorja.
Plus: Melasa je izredno bogata s hranilnimi snovmi: železo, baker, magnezij, cink, kalcij, kalij …
Minus: Visok delež fruktoze.
Med
Pridelava: Cvetni prah, ki ga čebele predelajo vmed.
Plus: Med je popolnoma naravno in nepredelano sladilo, polno koristnih hranilnih snovi.
Minus: Približno polovica medu je fruktoza.
Stevia
Pridelava: Listi rastline stevia rebaudiana.
Plus: Stevia je naravno sladilo, ki ne vsebuje ogljikovih hidratov in kalorij. Ne povzroča dviga krvnega sladkorja. Posušeni listi so najboljša izbira.
Minus: Večina stevie na tržišču je predelane. Od rastline vsebuje samo njene aktivne snovi, skupaj z vrsto pomožnih snovi in dodatkov. Tako kot umetna sladila tudi stevia spodbuja željo telesa po dodatni količini hrane oz. sladkorja (zaradi sladkega okusa možgani sprožijo inzulin, ki povzroči padec krvnega sladkorja in s tem lakoto). Tudi njen okus je lahko grenek in pekoč, spominja na umetna sladila.
Xylitol (in drugi sladkorni alkoholi)
Pridelava: Xylitos se pridobiva iz rastlinskih vlaken. Večkrat zaseldimo, da je xylitol brezov sladkor, se pravi ga pridelujejo iz brezovega lubja. V resnici se vse več xylitola pridobiva iz koruznih listov.
Plus: Vsebuje malo kalorij, ne zvišuje krvnega sladkorja, ne povzroča kariesa.
Minus: Gre za močno predelano živilo. Koruza je lahko tudi GSO. Pri nekaterih ljudeh povzroča gastritis, v večjih količinah povzroča drisko. Bodite izredno pazljivi, če imate doma pse, za njih je namreč že v zelo majhnih dozah smrtni.
Sirup iz rjavega riža
Pridelava: Rjav riž skuhajo in mu dodajo encime, ki škrob spremenijo v sladkor.
Plus: Ne vsebuje fruktoze.
Minus: Ne vsebuje hranilnih snovi. Tako kot rjav riž, lahko vsebuje arzenik.
Kokosov sladkor
Pridelava: Sok cvetova kokosove palme zavrejo in dehidrirajo.
Plus: Nizek glikemični indeks. Vsebuje kalij in vitamin C. Nizka vsebnost fruktoze.
Minus: Dodatne študije o GI so pokazale velika odstopanja. Vsebuje iste ogljikove hidrate (saharozo) in isto število kalorij kot trsni sladkor. Njegova proizvodnja obremenjuje okolje.
Sladkor iz datljev
Pridelava: Dehidrirani zmleti datlji.
Plus: Ne vsebuje aditivov, visoka vsebnost kalija in antioksidantov.
Minus: Visoka vsebnost fruktoze, grudičasta struktura.
- Za komentiranje se prijavite oz. registrirajte
Tiskalniku prijazna oblika