Prijava na E-novice

Z dobrim receptom se daleč pride

Prve kašice - uvajanje goste hrane

Ko dojenčku predstavimo 'pravo' hrano


Komaj smo prišli iz porodnišnice in vzpostavili ritem hranjenja, že je tu čas, ko našemu dojenčku samo materino mleko ni več dovolj.

Smernice uvajanja goste hrane se v skladu z novimi znanstvenimi spoznanji hitro spreminjajo in marsikaj, kar je veljajo pred leti, danes ne velja več. Da je zmeda še večja, se smernice razlikujejo tudi od države do države, kar vnaša nepotrebno zmedo in negotovost v življenje mladih mamic, ki v želji kar najbolje poskrbeti za svojega otroka pregledujejo številne knjige in svetovni splet.

 

Nekaj izvlečkov iz novo sprejetih smernic uvajanja goste prehrane, sprejetih sredi leta 2010.

Uvajanja goste hrane se začne med 17 in 26 tednom otrokove starosti.

Uvajanje se začne z zelenjavnimi kašami, sledijo kaše iz zelenjave, krompirja in mesa, v naslednjem mesecu pa mlečno-žitne in sadno-žitne kaše.

Uvajanje glutena – ne pred 4 in ne po 7 mesecu starosti, optimalno – majhne količine glutena med 6 in 7 mesecem otrokove starosti.

Vztrajanje pri ponujanju hrane (zlasti zelenjave): otroku hrano ponudimo 8-11 krat!

Do desetega meseca otroku ponudimo na koščke narezano hrano.

 

Izbor živil


Če se le da, za malčka izberemo sezonska živila, ki so lokalno, po možnosti ekološko pridelana. Začnemo z zelenjavo kot je korenček, buče oz. bučke, koleraba, krompir …  Priporoča se uvajanje enega živila na teden. Konsistenca kašice naj bo za začetek zelo tekoča, tako jo bo dojenček lažje pogoltnil in se naučil hranjenja z žličko.

 

Priprava


Priprava kašic je zelo enostavna. Problem predstavlja količina, saj malček ob začetku uvajanja poje le žličko ali dve, tako majhen obrok pa je praktično nemogoče pripraviti. Rešitev je zamrzovanje kašice v vrečkah za ledene kocke. Kuhano kašico čim hitreje ohladite in nato globoko zamrznite. Za vsak obrok odtalite kocko ali dve zamrznjene kašice, jo obvezno prevrite in nato ohladite na telesno temperaturo, preden jo ponudite otroku. Še bolje kot zamrzovanje pa je, da preostanek zelenjavne kašice predelate v kosilo zase. Mlade mamice velikokrat ob skrbi in delu z dojenčkom pozabijo, da morajo poskrbeti tudi zase.

 

Kot prvo kašico ponudite otroku korenček: Korenček operite, olupite, narežite na rezine in zalijte s toliko vode, da bo pokrit. Vse skupaj zavrite in pokrito kuhajte do mehkega (od 10 do 15 minut). Ohladite in skupaj z nekaj vode, v kateri se je kuhal korenček, pretlačite oz. zmiksajte, dodajte žličko ali dve hladno stiskanega repičnega olja in ponudite otroku. Ob uvajanju, naj bo kašica bolj tekoča, ko pa bo otrok sprejel nov način hranjenja, naj bo vedno bolj gosta. Korenčku postopoma dodajajte še druge vrste zelenjave kot so bučke, koleraba, krompir, dodate lahko tudi riž … Čez kakšen mesec dodajte še košček mesa. Ne pozabite na olje, otrok potrebuje maščobo za razvoj možganov in živčevja. Uporabljajte visoko kakovostna hladno stiskana rastlinska olja, najboljše repično, ki ima najbolj nevtralen okus. Lahko poskusite tudi s sončničnim ali oljčnim, a se zna zgoditi, da malčku njun okus ne bo všeč.

 

Da ne boste kuhale dvakrat …


Že zgoraj smo omenili, da je glavni problem količina hrane. Otroček na začetku uvajanja poje le žlico ali dve pripravljene kašice in tudi, če kuhamo samo en korenček, se zna zgoditi, da več kot polovico zavržemo. Nekaj namigov, kako prihranimo čas in hkrati poskrbimo za svojo polnovredno prehrano.

 

Korenček skuhamo, odcedimo in pretlačimo. Za otroka ga zmešamo z ustrezno količino vode v kateri se je kuhal in mu dodamo žličko olja. Zase pa korenčkovemu pireju dodamo koščke gorgonzole, zmešamo, prevremo, da se sir stopi in tako dobimo okusno omako za testenine. Na podoben način lahko pripravite omako iz katere koli vrste zelenjave. Zelenjavni pire namesto smetane, ki je običajna osnova sirnih omak, bo obogatil vaš obrok z vlakninami, vitamini in minerali.

 

Korenčkov pire lahko uporabimo tudi kot osnovo za okusno omako k mesu. V ponvi segrejte malce olja in na njem specite meso (puranji, piščančji ali goveji file). Meso odstranite iz ponve in na maščobi, ki je ostala od peke mesa stekleno podušite sesekljano čebulo. Dodajte korenčkov pire, solite in poprajte ter malce pokuhajte. V omako vložite meso, skupaj s sokom, ki je medtem iztekel, še enkrat zavrite, po želji umešajte žlico smetane ali gorčice in postrezite z nebrušenim rižem, polnozrnatimi testeninami ali pire krompirjem.

 

Z uvajanjem različnih vrst zelenjave in mesa, se širijo tudi možnosti 'predelave' v vaš zdrav obrok:


Kuhano zelenjavo, koščke piščanca in riž lahko z dodatkom rukole in feta sira spremenite v okusno hladno solato, pretlačeno zelenjavo lahko uporabite namesto smetane za zgostitev različnih juh in omak, če odvzamete zase zelenjavo, preden je do konca skuhana, jo lahko pripravite v slastni omleti … Skratka pustite domišljiji prosto pot in poskrbite za zdrav obrok tako zase kot za otroka.

 

foto: Copyright (c) <a href='http://www.123rf.com'>123RF Stock Photos</a>
Design by ThemeShark.com - Drupal Themes with bite!