Rumeni čaj
Dobro varovana skrivnost
Črni, rdeči, zeleni, beli in rumeni, ne to niso barvni trendi za prihajajoče poletje, ampak različne vrste čajev.
Do pred kratkim znan samo resničnim poznavalcem čaja, je rumeni čaj na mah osvojih zahodni svet, ko je ta spoznal, da pomaga pri zniževanju telesne mase.
Različni čaji – ista rastlina
Skoraj neverjetno je dejstvo, da vsi zgoraj omenjeni čaji prihajajo iz iste rastline, grma čajevca ali Camellia sinensis. Bogastvo barv in raznolikost okusov omogočajo različni časi obiranja in različne metode predelave. Čaji se med seboj ne ločijo le po barvi in okusu, temveč tudi po zdravilnih učinkih.
Čeprav je postopek pridobivanja rumenega čaja znan že več kot 1300 let, so do pred kratkim v njem uživali le redki poznavalci. Priljubljenost rumenega čaja je skokovito narastla, ko je zahodni svet spoznal, da med drugim pomaga tudi pri izgubi odvečnih kilogramov. Rumeni čaj ima vse blagodejne učinke zelenega čaja (in še kakšnega zraven), nima pa tako imenovanega 'travnatega ' okusa, ki mnogim ne ustreza. Njegova predelava je daljša in zahtevnejša, zato je ta čaj dražji, pa tudi pridelujejo ga v manjših količinah. Čeprav zeleni in črni čaj pridelujejo na različnih koncih sveta, rumeni čaj pridelujejo izključno v goratih predelih Kitajske.
Rumeni čaj trgajo spomladi, ko so listi še v popkih oz. nerazprti in zato vsebujejo skoraj vse antioksidante, ki nastanejo v čaju med procesom rasti. Sledi zapleten več stopenjski postopek sušenja pri različnih temperaturah in v različnih prostorih (na prostem, nad ognjem, v komorah oz. skladiščih …) med katerim čaj razvije svojo značilno rumenkasto barvo.
Tako kot zeleni tudi rumeni čaj vsebuje vrsto različnih antioksidantov, med katerimi je najmočnejši EGCG (epigalokatehin galat), ki se nahaja le v zelenem in rumenem čaju. Antioksidanti nevtralizirajo proste radikale, škodljive produkte celičnega metabolizma. Močni antioksidanti v čaju preprečujejo nastanek rakavih obolenj, uravnavajo izločanje inzulina, zavirajo rast tumorjev, povečujejo mentalne sposobnosti, znižujejo slab holesterol in povečujejo dobrega ter preventivno delujejo proti nastanku bolezni srca in ožilja. ECGC naj bi poleg vsega še pospeševal topljenje maščobe, zlasti na trebuhu. Žal pa skodelica čaja sem in tja za vse te blagodejne učinke ne bo dovolj. Čeprav si strokovnjaki o potrebni količini čaja niso enotni, se priporoča od 3 do 5 skodelic (oz. od 1 do 1.5 l) čaja na dan.
Priprava
Priprava rumenega čaja je podobna pripravi belega čaja oz. zelenega čaja. Vodo zavrite, počakajte, da se ohladi na 70 do 80 stopinj (približno 30 do 60 s) in nato z njo prelijte žličko lističev rumenega čaja (približno 2 g lističev za 1,5 -2 dl čaja). Lističe pustite v vodi od dve do tri minute.
Priporočamo, da med namakanjem čaj večkrat poskusite in tako prilagodite čas namakanja svojemu okusu. Iste čajne lističe lahko uporabite večkrat, kar trikrat jih lahko prelijete z vročo vodo in še vedno boste uživali tako v okusu kot v njegovih blagodejnih učinkih.
Nadvse dobrodošlo dejstvo, glede na to, da je cena rumenega čaja nekoliko višja. Čaj pripravite v ogretih skodelicah oz. čajniku. Da boste v rumenem čaju kar najbolj uživali,ga pripravite v steklenem čajniku ali skodelici, tako boste uživali tudi v njegovi privlačni barvi, ne samo v njegovem sladkasto-osvežilnem okusu.
- Za komentiranje se prijavite oz. registrirajte
Tiskalniku prijazna oblika