Vitamin C
Da je vitamin C oh in sploh koristen in nepogrešljiv, vedo že otroci v vrtcu. Na hitro ponovimo zakaj in kje ga je največ.
Pomaga pri krepitvi imunskega sistema.
Izboljšuje absorpcijo železa.
Lovilec prostih radikalov.
Pomaga k hitrejšemu celjenju ran.
Spodbuja delovanje vitamina E in tvorbo kolagena.
Potrebe po vitaminu C so približno: 100 mg za odraslega človeka na dan, nosečnice okoli 110 mg, kadilci 150 mg. Več vitamina C naj bi uživali tudi tisti, ki se spopadajo s stresom, so prehlajeni in imajo nepravilno prehrano.
Vitamina C ne morete predozirati. Odvečna količina se izloči s sečem. Pri količinah večjih od 1000 mg se kot stranski učinki lahko pojavi slabost, trebušni krči in prebavne motnje.
Vitamin C je zelo občutljiv na zunanje dejavnike; predvsem na toploto, svetlobo in kisik. Zato je pomembno, da uživamo čim več lokalno pridelanega svežega sadja in zelenjave. Predolg prevoz, neprimerno skladiščenje in kuhanje lahko vitamin C skoraj popolnoma uniči.
Zamrzovanje sadja in zelenjave ohrani večino, kar 80 %, vitamina C.
Znaki pomanjkanja vitamina C so: vnete in krvaveče dlesni, splošna izčrpanost oz. utrujenost, razdražljivost, bolečine v sklepih in udih, slabokrvnost, počasno celjenje ran, izpadanje zob.
In kje je največ vitamina C?
Količine vitamina C se od raziskave do raziskave močno razlikujejo, vsaj glede na različne tabele, ki jih najdemo na različnih spletnih straneh.
Spodnje podatke smo povzeli s spletne strani Inštituta za nutricistiko (www.nutris.org):
Količina vitamina C v 100 g živila:
Črni ribez 177 mg
Peteršilj 166 mg
Paprika 139 mg
Brstični ohrovt 114 mg
Brokoli 97 mg
Cvetača 73 mg
Kivi 71 mg
Jagode 64 mg
Limone 53 mg
Špinača 52 mg
Pomaranče 50mg
Zelje 46 mg
Česen 31 mg
Paradižnik 14 mg
Krompir 11 mg
Korenje 10 mg
- Za komentiranje se prijavite oz. registrirajte
Tiskalniku prijazna oblika