Prijava na E-novice

Z dobrim receptom se daleč pride

Vitamin C

Da je vitamin C oh in sploh koristen in nepogrešljiv, vedo že otroci v vrtcu. Na hitro ponovimo zakaj in kje ga je največ.

 

Pomaga pri krepitvi imunskega sistema.

Izboljšuje absorpcijo železa.

Lovilec prostih radikalov.

Pomaga k hitrejšemu celjenju ran.

Spodbuja delovanje vitamina E in tvorbo kolagena.

Potrebe po vitaminu C so približno: 100 mg za odraslega človeka na dan, nosečnice okoli 110 mg, kadilci 150 mg. Več vitamina C naj bi uživali tudi tisti, ki se spopadajo s stresom, so prehlajeni in imajo nepravilno prehrano.

Vitamina C ne morete predozirati. Odvečna količina se izloči s sečem. Pri količinah večjih od 1000 mg se kot stranski učinki lahko pojavi slabost, trebušni krči in prebavne motnje.

Vitamin C je zelo občutljiv na zunanje dejavnike; predvsem na toploto, svetlobo in kisik. Zato je pomembno, da uživamo čim več lokalno pridelanega svežega sadja in zelenjave. Predolg prevoz, neprimerno skladiščenje in kuhanje lahko vitamin C skoraj popolnoma uniči.

Zamrzovanje sadja in zelenjave ohrani večino, kar 80 %, vitamina C.

Znaki pomanjkanja vitamina C so: vnete in krvaveče dlesni, splošna izčrpanost oz. utrujenost, razdražljivost, bolečine v sklepih in udih, slabokrvnost, počasno celjenje ran, izpadanje zob.

 

In kje je največ vitamina C?

Količine vitamina C se od raziskave do raziskave močno razlikujejo, vsaj glede na različne tabele, ki jih najdemo na različnih spletnih straneh.

 

Spodnje podatke smo povzeli s spletne strani Inštituta za nutricistiko (www.nutris.org):

 

Količina vitamina C v 100 g živila:Črni ribez            177 mg  Peteršilj               166 mg  Paprika                139 mg  Brstični ohrovt      114 mg  Brokoli                  97 mg  Cvetača                73 mg  Kivi                       71 mg  Jagode                  64 mg  Limone                  53 mg  Špinača                 52 mg  Pomaranče            50mg  Zelje                     46 mg  Česen                   31 mg  Paradižnik             14 mg  Krompir                 11 mg  Korenje                 10 mg

Črni ribez            177 mg

Peteršilj               166 mg

Paprika                139 mg

Brstični ohrovt      114 mg

Brokoli                  97 mg

Cvetača                73 mg

Kivi                       71 mg

Jagode                  64 mg

Limone                  53 mg

Špinača                 52 mg

Pomaranče            50mg

Zelje                     46 mg

Česen                   31 mg

Paradižnik             14 mg

Krompir                 11 mg

Korenje                 10 mg

Design by ThemeShark.com - Drupal Themes with bite!