Bageli - bagels
kot iz newyorške pekarne
![]() | Sestavine za: 10-12 koso
Za posip in premaz
Čas priprave: 45 minut Čas od začetka do konca: 2 uri in pol |
Priprava
Kvas nadrobite v 1 dl mlačne vode, dodajte žličko sladkorja in pustite stati 5 minut. Nato premešajte, da se sladkor in kvas stopita.
Moko zmešajte s soljo, v sredini oblikujte jamico, vanjo vlijte kvasec, prilijte še približno 2,5 dl vode in zgnetite v gladko elastično testo. Namesto vas lahko to opravi tudi mikser. Testo nato prestavite v naoljeno skledo, ga pokrijte in pustite na toplem vzhajati 1 uro.
Vzhajano testo potlačite, ga rahlo premesite in pustite počivati 10 minut. Nato ga razrežite na 10 enakih hlebčkov. Vsak del testa oblikujte v bagel. To lahko storite na dva načina. Testo med rokami razvaljate v obliko debele vrvi, ji sploščite konca, zlepite in oblikujte obroček. Lahko pa tudi testo oblikujete v kroglo, ji na sredi s prstom (ali kuhalnico) naredite luknjo in potem vse skupaj raztegnite v obroč. Pripravljeni obročki naj potem še 10 minut vzhajajo.
Med tem segrejte pečico na 220 stopinj in na štedilniku zavrite večji lonec z vodo.
Vzhajane obročke enega za drugim polagajte v vrelo vodo, na vsaki strani jih kuhajte od pol do ene minute. Nato jih poberite iz kropa, položite na s papirjem za peko obložen pekač in pecite približno 20 minut, do zlato rjave barve.
Namigi
Za lepšo barvo lahko bagele premažete s stepenim jajcem.
Bagele lahko tudi posujete s sezamom, makom, sončničnimi, lanenimi ali chia semeni,, bučnimi pečkami, pa tudi s sesekljano čebulo. Posip se bo prijel, če boste bagel takoj, ko ga poberete iz kropa, položili na semena, ali pa če ga premažete s stepenim jajcem in nato posujete.
Bageli so najboljši sveži, ali pa popečeni. Tradicionalno se jedo s sirnim kremnim namazom in različnimi dodatki.
fotografija: Thinkstock
- Za komentiranje se prijavite oz. registrirajte
Tiskalniku prijazna oblika